Η εμφάνιση του Λούκα Ντόντσιτς στο μπασκετικό στερέωμα μοιάζει με την εκπλήρωση μιας προφητείας, συμπεραίνει ο Δημήτρης Κατσιώνης aka Hoopfellas
Πίσω στη πιο ρομαντική «εποχή των Ιχθύων», το να παρακολουθείς το παιχνίδι του Τόνι Κούκοτς ισοδυναμούσε με τη μαγική αίσθηση που έδινε το πέρασμα του φωτός μέσα από το σουρεαλιστικό βιτρό ενός ευρωπαϊκού καθολικού ναού. Για όλους εμάς που ζήσαμε τον Κροάτη ταχυδακτυλουργό να εξημερώνει με ένα φλάουτο όλα τα άγρια θηρία της Ευρώπης κάνοντας τα αστέρια της αντιπάλου – στην τότε γιουγκοσλαβική λίγκα- Παρτίζαν (Πάσπαλι, Ντανίλοβιτς και σια) να μοιάζουν με ξύλινα στρατιωτάκια, το Boston Garden της Ευρώπης (Palaverde, Τρεβίζον) να τραγουδάει «Τόνι, Τόνι Κούκοτς» σε ρυθμούς «We will rock you..», ο Τόνι ήταν και θα είναι κάτι μοναδικό.

O Τόνι Κούκοτς, σε ηλικία 20 ετών, με τη φανέλα της εθνικής Γιουγκοσλαβίας απέναντι στην Σκαβολίνι στο αλήστου μνήμης τουρνουά McDonald’s Open
Για να κατανοήσουν οι νεότεροι το μέγεθος του φαινομένου, φτάνει μια εικονική προσομοίωση του πακέτου του στη σημερινή Ευρωλίγκα. Ο Δαλματός «Ροζ Πάνθηρας» θα μπορούσε στις ημέρες μας να αποτελεί τον καλύτερο playmaker της Ευρωλίγκας καλύπτοντας τις δύο θέσεις του backcourt. Ή μάλλον όχι.. Θα ήταν σίγουρα ένας ελίτ σουτέρ μέσα από το σύστημα εκτελώντας με απίστευτη ακρίβεια κατά την έξοδο του από τα σκριν. Αλήθεια, ξέρετε κανέναν καλύτερο για παίξει τον ρόλο του Stretch-4 σήμερα; H μήπως θα ήταν ο καλύτερος mobile ψηλός της Ευρώπης κλειδώνοντας κάθε φιλόδοξο γκαρντ-διεμβολιστή στις «αλλαγές» στη περιφέρεια και σκεπάζοντας το καλάθι της ομάδας του; Θα ήταν άραγε αυτός που θα κέρδιζε τον διαγωνισμό τριπόντων και καρφωμάτων παράλληλα; Και θα ήταν clutch όσο ο Σπανούλης κι ο Γιούλ μαζί. Όλα αυτά είναι «Κούκοτς». Μην τα αγγίζετε..
Η εμφάνιση του Λούκα Ντόντσιτς στο μπασκετικό στερέωμα μοιάζει με την εκπλήρωση μιας προφητείας, την οποία στην πραγματικότητα είχαμε ξεχάσει.. Είναι ο ερχομός του ανθρώπου που γεννήθηκε για να κατακτήσει τον πλανήτη από μικρός. Το παιχνίδι του είναι μια ακολουθία Φιμπονάτσι. Κάθε του ντρίμπλα και κίνηση είναι λεπτομερειακά σχεδιασμένη για να παράγει το άθροισμα των 2 ή 3 πόντων κάθε κατοχής. Η ωριμότητα με την οποία διαχειρίζεται τον εαυτό του και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κι αποκωδικοποιεί το παιχνίδι είναι κάτι που ομολογώ δεν έχω ξαναδεί σε αθλητή αυτής της ηλικίας και σε αυτό το επίπεδο. Θυμάμαι ακόμα τη βραδιά που –μετά από μια σπουδαία εμφάνιση του νεαρού Σλοβένου, όταν ακόμα ερχόταν από πίσω στο rotation της Ρεάλ- έγραψα στο Hoopfellas, «Ντράζεν, βγες από το κορμί του Ντόνσιτς». Για τη συγκεκριμένη σελίδα που ο Πέτροβιτς δεν είναι απλά ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες στην ιστορία, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο (στα όρια του ιερού), η συγκεκριμένη ατάκα έμοιαζε με ιεροσυλία. Κι όμως, με βάση τη δύναμη της εικόνας μου έμοιαζε (εμένα, έναν από τους μεγαλύτερους φαν του Ντράζεν) τόσο φυσιολογική…
Kαλώς ήρθατε στην «εποχή του Υδροχόου». Η ακρίβεια με την οποία αποφασίζει και εκτελεί ο The Omen του ευρωπαϊκού μπάσκετ υπό καθεστώς πίεσης και το συναίσθημα υπεροχής που βγάζει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο κάνει αυτόματα το πακέτο δεξιοτήτων του να μοιάζει με κάτι απόκοσμο. Ο Ντόνσιτς δε μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι με τόσους πολλούς τρόπους όπως η «αράχνη του Σπλιτ» όμως ο τρόπος με τον οποίον έχει στρωθεί το χαλί στο παγκόσμιο μπάσκετ πλέον του δίνει την ευκαιρία να πιάσει σε προσωπικό επίπεδο standards που δε πλησίασε ποτέ στο παρελθόν Ευρωπαίος παίχτης. Στο (ΟΚ, όχι και τόσο) φουτουριστικό έτος 2022, ο Σλοβένος γκαρντ πιθανόν να είναι ο καλύτερος παίχτης του πλανήτη. Και το All-Star game του ΝΒΑ να διεξάγεται σε Europe vs. Rest of the World πλαίσιο. Με αυτόν, τον Πορζίνγκις και τον Γιάννη τριγύρω, τα νέα για τον ελίτ Αμερικανό παίχτη σε επίπεδο προσωπικού ανταγωνισμού σίγουρα δεν είναι πολύ καλά..
Ένα παιδί που κάνει πλάκα στους άνδρες, γράφει ο Παναγιώτης Μένεγος
Η χειρότερη βραδιά του Λούκα Ντόντσιτς σε μια χρονιά, το 2017, που έμοιαζε παρατεταμένα οργιαστική (και σε αφήνει άναυδο όταν αναλογίζεσαι πόσο στην αρχή του «έργου Ντόντσιτς» βρισκόμαστε) ήταν η 19η Δεκεμβρίου. Ο νεαρός Σλοβένος μπήκε καλά στην 13η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, η Ρεάλ έπαιζε εντός έδρας με τη Βαλένθια, έγραψε 2/2 τρίποντα, όμως αποβλήθηκε πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, έχοντας χρεωθεί με ένα αντιαθλητικό φάουλ (αγκωνιά και σπάσιμο της μύτης αντιπάλου) και μια τεχνική ποινή. Έφυγε σε έξαλλη κατάσταση για τα αποδυτήρια έχοντας χάσει για τα καλά τον έλεγχο των συναισθημάτων του. Έπεσε στην παγίδα της σκληρής αντιμετώπισης, ανταπέδωσε με υπερβάλλοντα ζήλο και πήρε την άγουσα…
Λίγες μέρες αργότερα, στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς, παρά λίγο να στηθεί το ίδιο σκηνικό σε χριστουγεννιάτικο κλίμα. Ο μικρός κερδίζει φάουλ και στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς του δέχεται μια ακόμα καρατιά από τον Γιαν Βέσελι. Πάει να κινηθεί εναντίον του με το αίμα του 18αρη που βράζει και θέλει να δείξει ότι δε μασάει, όμως οι συμπαίκτες του έχουν πάρει το μάθημά τους. Τον συγκρατούν και προστατεύουν τον ηγέτη τους που αμέσως μετά στήνεται στη γραμμή για 4 προσωπικές και, τελικά, τους οδηγεί στη νίκη κάνοντας σχεδόν triple double (20π./ 10ασ./ 8ριμπ.)
Προφανώς, κανένα από τα δύο στιγμιότυπα δεν ανήκουν στα κορυφαία highlights μιας ονειρικής χρονιάς για τον επόμενο βασιλιά του ευρωπαϊκού, και πολύ πιθανό και του παγκόσμιου, μπάσκετ. Όμως, βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ακριβώς αυτό που κάνει ο γιος του Σάσα (επίσης μπασκετμπολίστα που αποσύρθηκε μόλις το 2010) και της Μίριαμ (και βαφτισιμιός του παραλίγο «συμπατριώτη» μας και για 12 χρόνια NBAer, Ράσο Νεστέροβιτς). Είναι ένα παιδί που στις 28 Φεβρουαρίου θα κλείσει τα 19 και τα βάζει ήδη με άνδρες. Ένα παιδί που κάνει πλάκα στους άνδρες, αν κρίνουμε από στιγμιότυπα σαν τα παρακάτω…
Έχουν εμφανιστεί κι άλλοι 18χρονοι με ασύλληπτα τεχνικά χαρακτηριστικά στην πρόσφατη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εντάξει, σχήμα λόγου αυτό, οι τόσο προικισμένοι είναι μετρημένοι ούτε καν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αλλά, από την εποχή που ο μεγάλος μάγκας Μπόγκνταν Τάνιεβιτς πήρε το απόλυτο ρίσκο κι έδωσε θέση ξενου στην Στεφανέλ Τριέστε, το πολύ μακρινό 1992 που όλα ήταν αλλιώς, σε έναν αργό πλην ιδιοφυή πιτσιρικά ονόματι Ντέγιαν Μποντιρόγκα, κανείς άλλος παίκτης στο όριο της ενηλικίωσης δεν είχε τέτοια επιρροή στην ομάδα του και το παιχνίδι στο ανώτερο επίπεδο. Όλοι σκόνταφταν στη φυσική συνθήκη, έπρεπε να περάσουν 2-3 χρόνια (συχνά και παραπάνω) για να μπορέσουν να σταθούν. Δεν είναι δεδομένο ότι ο μέσος fan του αθλήματος αναλογίζεται πόσο δύσκολο είναι ένα σώμα 18χρονου να τα βγάλει πέρα (και να βγάλει και το εκτυφλωτικό του ταλέντο) όταν κοντράρεται, ακόμα και κάθε δύο μέρες πια, με τα ανθεκτικά κορμιά βετεράνων σε μια εποχή που το σπορ έχει γίνει πιο «φυσικό» κι αθλητικό από ποτέ και στην από δω πλευρά του Ατλαντικού. Γι’ αυτό ο Λούκα δέχεται τόσα «προς συμμόρφωσιν» σκληρά μαρκαρίσματα, ειδικά στη φετινή Ευρωλίγκα. Για να του κόβεται ο τσαμπουκάς.
Εκείνος όμως, με την εξαίρεση της εισαγωγής (που έχει να κάνει με το πνευματικό κομμάτι), ανταποκρίνεται. Στην περσινή σεζόν εντυπωσίασε αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε από το F4, ενώ συνελήφθη κοιμωμένος όπως όλη η Ρεάλ χάνοντας το ισπανικό πρωτάθλημα από τη Βαλένθια. Φέτος όμως, έχει πάρει τα κλειδιά της αποδεκατισμένης «βασίλισσας» και δικαιούται με περίπατο το MVP της Ευρωλίγκας (19π./ 6ριμπ./ 5ασ., 50% εντός παιδιάς και 87% βολές στον α’ γύρο). Παίζει σε άμυνα κι επίθεση 4 θέσεις: μπροστά δημιουργώντας, εκτελώντας και κάνοντας τους γύρω του καλύτερους, πίσω καλύπτοντας με μεγάλη επάρκεια και τις δύο γραμμές άμυνας. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, και να φτάσουμε κι εμείς να απολαμβάνουμε αυτό το «άγριο άλογο» σε λίγες ακόμα ευρωπαϊκές εμφανίσεις (θα είναι δεδομένα στην τριάδα του draft 2018, πιθανώς και στην κορυφή), η δουλειά που έχει γίνει στη Ρεάλ είνα μνημειώδης. Τον υπέγραψαν στα 13 του, δούλεψαν μαζί του επιστημονικά και τον εμπιστεύθηκαν απλόχερα, περνώντας τον στην πρώτη ομάδα πριν κλείσει τα 17. Γνωρίζοντας ότι μοιραία θα τον χάσουν σύντομα για να ασχοληθούν με το επόμενο τους πρότζεκτ, τον Ντινο Ράντοντσιτς από το Μαυροβούνιο, γεννηθέντα το 1999. Την επόμενη φορά που θα πείτε λοιπόν «ταβερνιάρη» τον Πάμπλο Λάσο, ας το σκεφτείτε λίγο παραπάνω…
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το 2017 τις διέλυσε όλες. Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ο κορυφαίος 18αρης που έβγαλε το ευρωπαϊκό μπάσκετ από την εποχή του Τόνι Κούκοτς. Καλύτερος από τον Γκασόλ, καλύτερος από τον Πάρκερ, καλύτερος από τον Κιριλένκο – εκτός σύγκρισης με τον Ντιρκ Νοβίτζκι και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που πήγαν στην Αμερική λίγο πολύ άγουροι για να μετασχηματιστούν εκεί σε πυρηνικά όπλα. O δαντελένιος «Κούκι», τον οποίο ο Λούκα θυμίζει τόσο πολύ με το meta all-around παιχνίδι του, ανακοίνωσε την άφιξή του όταν στα 19 του έβαλε 11/12 τρίποντα στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων, στην ιστορική «Κουκοτσιάδα» του Μπόρμιο.
Από την άλλη, τη χρονιά που έφυγε ο Λούκα, ως υπαρχηγός του Γκόραν Ντράγκιτς, οδήγησε ένα κράτος 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην κορυφή της Ευρώπης. Παίζοντας παρέα με τους μεγάλους, στο «ανδρικό»…
The post Το 2017 ήταν η χρονιά που είδαμε στο αγγελικό πρόσωπο του Λούκα Ντόντσιτς τον επόμενο Τόνι Κούκοτς appeared first on POPAGANDA.